Lelaki Ini Berkongsi Resepi Topping Cermin Yang Sedang Viral

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Setelah viral beberapa keping gambar Hiasan kek seakan-akan cermin di media social, tampil seorang lelaki yang menggunakan facebook bernama fendi islam yang sudi berkongsi resepi membuat topping cermin

RESEPI TOPPING CERMIN

Dah tido? Ni abe nk share cobaan pertama abe gune resepi mudah je.. Abe buat ni pun sebab ramai cust duk acah2 request mintak abe buat kes Si Olga.. Haa.. Jadi la gini. Sebab nk test2 je, memalam bute g cari kek kat 7eleven.. X jumpe pulak.. Jumpe kek yg ni je.. Layan.. Yg penting nk test topping cermin ni.

Bahan-Bahan :

  • 15g gelatin*
  • 50ml air panas*
    *(abe gaul dua ni.. Masok dlm microwave 2 minit, suhu 300.. Then letak tepi dulu..)
  • 150ml air
  • 200g gula kastor
  • 180g white chocolate
  • 1sk serbuk vanilla (esen pun boleh)
  • 2sb susu pekat
  • 1sk Pewarna

Cara-Cara Penyediaan :

  1. Didihkan skali air dan gula kastor Sampai mendidih dan sebati (Jangan sampai kuning,Jadi karemel pula)
  2. Kemudian tutup api, angkat dan masukkan white coklat. Gaul2 hingga sebati dan hancur.
  3. Masa tengah panas-anas, masokkan serbuk vanilla, kemudian susu pekat dan akhir sekali pewarna. (Jika rasa tidak pekat, lebihkan coklat tetapi akan pekat juga bila dah sejuk sedikit)
  4. Bile dah siap tu, masuk gelatin yang dah dicairkan td dan Kacau hingga rata.
  5. Kemudian ia akan berketul-ketul sikit (Maybe ade coklat x brape hancur) Jadinya, kena tapis.. tapis sampai tidak ada lagi ketulan tersebut
  6. Selepas tapi sila tunggu 10-15 minit biar sejuk sikit.Kemudian tuangkan atas kek. Sebelom tuangkan topping cermin tu, kek mesti toping dengan coklat ganache (White/dark) ataupun topping butter cream.
  7. Sejukkan, Hias la mengikut kreativiti anda
    *Bunga abe isi tu jumpe kat bunga telur.. Hehe.. Dan 1 lagi, Efek warna akan jd berbeza depend warna toping asal dibawah toping cermin tu.

P/s: ade lg resepi simple.. Yang penting gelatin, gula, air dan pewarna.. Gelatin bg die kenyal dan likat.. Gula yg bg die kilat mcam cermin.. Air nk sebatikan semua.. Pewarna bg naik selera mata memandang.. Hehe.. Depend pd kek ape nk isi si topping ni.. Mostly yg viral dr Si Olga tu gune untuk toping cheesecake.. Memang ngancam la bile potong.. Hehe.. Ok.. Tu je abe nk bgtau.. 😆 nanti abe update di fb abe untuk cheesecake toping cermin.

topping cermin mirror glaze

Share.

About Author

BukuResepi.com merupakan laman web perkongsian resepi, tips, dan maklumat berkaitan Resepi dan masakan.

1 Comment

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.