Resepi Nasi Ayam Simple

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
RESEPI NASI AYAM SIMPLE

 Oleh : Fiza Syamri[

BAHAN-BAHAN UNTUK NASI AYAM SIMPLE

  • 1/2 Ekor potong dan bersihkan

BAHAN UNTUK PERAP AYAM

  • -4 sudu besar sos cili
  • -3 sudu besar kicap manis
  • -2 ulas garlic-tumbuk halus
  • -garam n gula-perasakan-elok manis skit

BAHAN UNTUK SUP

  • -2 ulas bwg putih, ketuk
  • -1 btg serai-ketuk
  • -1 inci halia-ketuk
  • -1 kiub ayam (saya guna knorr)

BAHAN UNTUK CILI

  • – 3 bijik tomato
  • -3 ulas bwg putih
  • -3 biji cili merah
  • -4 biji cili api-nk pedas ltk lebih
  • -cuka makan skit-agak-agak blh blend bhn utk cili
  • -garam n gula,-sesuaikan

CARA-CARA MENYEDIAKAN NASI AYAM SIMPLE

  1. rebus ayam dalam air yg byk (sebab air ni nanti blh bt sup, dan masak nasi) masuk bwg putih, serai yang diketuk, masuk skit garam.
  2. agak dah masak terus angkat ayam dan perap dengan bahan2 perapan ayam.
  3. Ambik air rebusan ayam tadi utk masak nasi (ikut sukatan beras masing2)
  4. air rebusan yang lebih biar dalam periuk, tambah serai dan kiub ayam serta . perasakan-nah! sup dah siap(biar mereneh sekejap)
  5. utk nasi plak.. basuh beras, sejat sekejap. pastu tumiskan bawang merah dengan marjerin, bunga lawang dan daun pandan. dah wagi masukkan beras kacau kejap dan masukkan air rebusan ikut sukatan beras anda dan masukkan samada serbuk kunyit/pewarna kuning telor utk bg naik warna kuning..
  6. Kemudian ayam tadi dah perap ayam kan, dalam stgh jam dah okey. lepas tu boleh goreng ayam tadi. sbb ayam ni dah direbus atau goreng tak lama sgt jadi nya nnti (balance bahan perapan tu lah jadi kicap utk nasi ayam
  7. utk cili plak- blend suma bahan utk cili tadi-perasakan ngan garam n gula, kemudian masakkan sebentar atas api bg hilang bau cili
  8. bleh makan ngan timun, salad atau tomato
Share.

About Author

BukuResepi.com merupakan laman web perkongsian resepi, tips, dan maklumat berkaitan Resepi dan masakan.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.